Sugarplum Fairy består av Victor Norén (sång, bas, rytminstrument), Carl Norén (sång, gitarr), David Hebert (bas, orgel), Kristian Gidlund (trummor) och Jonas Carlsson (gitarr). Deras andra skiva ”First round, first minute” släpptes i höstas och har följts av ett intensivt turnerande. I vår ska de riva av bland annat Japan och Mexico.

Men mellan spelningarna hann killarna med att gästa M3:s testlabb som expertkonsulter. Först ut är test av Singstar Legends. På måndag bjuder vi på test av Guitar Hero 2!

Singstar Legends
David Bowie - SingstarDet är ett karaokespel där du ska sjunga med i låten som spelas så ”rätt” som möjligt. På skärmen visas texten till låten, samt grafiskt hur bra du lyckas hålla tonen.
Ju bättre du sjunger desto mer poäng får du. I bakgrunden spelas också videon till låten upp, eller en bild på dig i aktion om du har en Eye Toy-kamera ansluten. Den senaste varianten i den nu digra Singstar-serien är ”Legends” med några av rock- och popvärldens största hits. Samlingen på drygt 30 låtar sträcker sig från ”I want you back” med Jackson 5 till ”Ring of fire” med Johnny Cash. Det borde finnas något föt att hitta någon låt som de verkligen gillar, men fastnar till slut för klassikern ”Sweet Home Alabama” med Lynyrd Skynyrd. Snart upptäcker de dock att det är refrängen som är mest känd i den låten.

Carl: - Jag tyckte att det var svårt med texterna. Man skulle vilja ha upp hela meningen på skärmen så att man kan planera lite. Det är ju bra att ha hört låten innan så att man kan texten.

När de sedan ger sig på den för killarna mer välkända ”Life on Mars” med David Bowie går det bättre. Poängen kommer upp i över 8000, av maximala 10000. Det märks att Carl och Victor har sjungandet som yrke. Det behöver dock inte vara en fördel:

Carl: - Det är nog roligare om man är dålig på det än om man är bra.

Victor: - Det känns som att spelet nästan är designat för antingen en förfest eller en efterfest. Om man använder det seriöst tror jag inte att det är lika kul.

Vad tyckte ni annars?
Victor: - Det här är nog också tråkigt om man är själv. Det är ju inte som att man tänker ”nu ska jag ta det lite lugnt och spela tv-spel” och så sätter man i Singstar. Det är verkligen ett utpräglat partyspel.
Carl: - Och så var det lite få låtar också.

Hur var känslan i spelet?
Victor: - Det är svårt att sjunga samtidigt som en annan, om en sjunger fel kan man komma fel själv för att man hör den andra sångaren med än låten. Antingen får man ha två hörlurar eller skithög volym på tv:n.

Vad tyckte publiken? Var det kul att kolla på?
Jonas: - Ja, absolut.
Kristian: - Det var schyst att det inte var kassa karaoketappningar på låtarna, utan att det var originallåtarna. Det blev mer liv i det.


OMDÖME:
Singstar är karaoke för 2000-talet. Men istället för att sjunga så ”roligt” du kan, som kan sägas vara tanken med vanlig karaoke, är tävlingsmomentet att sjunga så likt originalet som möjligt. Låtantalet på knappa 30 titlar känns väldigt snålt, särskilt med tanke på att spelet inte har något annat moment än själva sjungandet.

Plus:
+ bra med originalversionerna av låtarna

Minus:
- för få låtar
- svårt att hänga med i texten om du inte kan den sedan tidigare

Betyg: 6På den 5 februari bjuder vi på testet av Guitar Hero 2!
Se här >>

Fakta

Vad: karaokespel för PS2
Utvecklare: Sony
Utgivare: Sony
Antal spelare: 2
Antal låtar: 30
Kontroll: två mikrofoner som kopplas in i usb-porten på PS2:an
Antalet spel i Singstar-serien: 8: Party, Popworld, 80s, Anthems, Rocks, Svenska hits, Legends och original
Pris: ca 600 kronor, inklusive ett spel och 2 mikrofoner (ca 300 utan mikrofoner)

Mer info: www.singstargame.com

M3 CRED:
Bandet: Sugarplum Fairy
Fotograf: Robert Eldrim, Medljus