Vi fick en hälsning från de ansvariga för telefonen: ”Gör vad ni vill med den så länge ni berättar hur den gick sönder.” Eftersom ordet ”okrossbar” har nämnts i marknadsföringen såg vi det som en utmaning.

Simulerad extremmiljö

Vi simulerade en samling förhållanden som vanliga telefoner skulle bli lätt kinkiga över. Tal i ösregn (vi duschade med den) var inga problem. Att bli tappad i sjön (badkaret i vårt fall) bekymrade den inte det minsta. En timmes snöstorm (vi lät den ligga i frysen) resulterade i en ruggigt seg skärm och fastfrusna knappar, men när den väl tinat fungerade den som den skulle. Vi råkade tappa telefonen (sulade ut den från ett fönster på andra våningen), då lossnade luckan som skyddar laddkontakten. Men efter att ha satt dit den igen var allt som vanligt. Vidare har den utsatts för de vanliga typerna av vardagsolyckor, slängts ned för trappor, sparkats på, kastats in i väggar, trampats på med mera. Vårt testexemplar har knappt drabbats av en repa efter fälttestet, så nog kan den ta mer stryk än de flesta andra telefoner. Tyvärr hade vi inte tillgång till Sony Ericssons klassiska ”Hajen” för att se om nykomlingen gjorde bättre ifrån sig än legenden.Tomt under skalet
Bara sett till utsidan så är det en klockren telefon. Men inuti saknar den de flesta moderna funktioner utöver push to talk.
Det finns en enkel kalender och möjlighet att skicka in egna ringsignaler över en vanlig usb-kontakt. Efter det tar funktionslistan slut, vilket i och för sig kan ses som logiskt då telefonens målgrupp knappast har någon större nytta av mp3- spelare, kamera och annat krimskrams. Färgskärmen håller så låg kvalitet att den nästan får de gamla svartvita skärmarna att verka bättre. Att använda telefonen är däremot ett aber vi inte önskar någon levande själ. Knapparna är inte speciellt sköna och gränssnittet är en ren katastrof, för maken till föråldrat och ofta ologiskt system har vi aldrig skådat. Ett exempel är sms-skrivande som använder två sätt att få fram mellanslag, vilket som används varierar beroende på situation. T9-ordlistan saknar en del självklara ord, väldigt många med de svenska tecknen.
Med alla problem spelar det ingen roll hur mycket stryk telefonen kan ta. Egenskapen behövs främst när man tar ut sina frustrationer över att den inte gör rätt.


Efter all misshandel tyckte vi oss ha kommit på en kanonidé för fotograferingen. Vi hällde lite mer vatten över luren för att få till en spektakulär bild. Då började XP1:an läcka – och dog. Vilket känns en smula ironiskt.

Plus
Stryktålig
Köldtålig
Vattentålig (ibland)

Minus
Föråldrat gränssnitt
Ologiskt gränssnitt
Ful som stryk

Omdöme
Den tål kopiösa mängder stryk utan
att beröras alls. Men att använda
insidan av apparaten är ingen skojig
historia.

Betyg
Form/design 5
Ljud/bildkvalitet 3
Funktioner 3
Användarvänlighet 2
Prisvärde 1

Totalt 2

Fakta

Pris: 4 000kr
Tillverkare: Sonim, www.newphone.se
Beskrivning: Stryktålig mobiltelefon

Mått:
113x50x22 mm
Vikt: 130 gram
Band:
GSM 900/
1800/1900
Bildskärm:
128x160 pixlar
65 000 färger
Minne:
256 megabyte
Passningstid:
170 timmar
Taltid:
4 timmar
Kamera:
Nej
Övrigt:
IP52-certifierad (stryktålig)