Många köper idag till utrymme i form av nätdiskar eller nasar (network attached storage devices) som det brukar kallas, och externa hårddiskar. Andra vill hellre slippa fler prylar på hyllan och kanske skippar hela biten med backup av sina minnen från flera år tillbaka.

Om du tillhör den sista gruppen ligger du i riskzonen för att bli av med alla dina filer. För tänk om du en dag sitter där med en trasig dator och noll minnen eftersom alla bilder och alla andra filer försvann i samband med att din hårddisk kraschade? Onlinebackup kanske är en lösning som passar dig bättre?

Att säkerhetskopiera över nätet innebär att dina filer hamnar på en server som ett företag har hand om. Ofta gör företaget i sin tur en kopia av din säkerhetskopia om servrarna mot förmodan skulle lägga av. Det innebär att dina filer sitter väldigt säkra. Men kvaliteten på tjänsterna varierar vilket gjorde att vi bestämde oss för att testa dem.

Storegate
Funktioner: Backup, skapa webbalbum, mobilbackup, dela ut filerna, komma åt filerna på distans
Pris: 149 kronor i månaden för 50 gigabyte, billigast är två gigabyte som är gratis
Hemsida: Storegate.se

För att komma åt Storegates tjänst räcker det med att du loggar in på förstasidan. Därefter möts du av fyra flikar (huvudmenyn) med tydliga rubriker om vilken slags backup de är till för. Under varje menyalternativ finns korta videosnuttar som vägleder den ovane genom varje funktion. En svensktalande röst ihop med textning gör det lätt att förstå.

Lagrar gör du direkt i webbläsaren vilket är smidigt eftersom du slipper böket med att installera ett program. Vill du däremot ha automatisk backup ska du ladda ner det lilla programmet Autostore, men bara om du är Windowsanvändare vilket är ett klart minus i protokollet. Den automatiska backupen går dock snabbt att komma igång med och fungerar utmärkt.

På sajten finns ytterligare ett lagringssätt, något som heter Direct Access. Använder du en annan webbläsare än Explorer måste du skapa en nätverksplats om du vill ha direkt tillgång till tjänsten från datorn. Det är inte svårt men däremot något omständligt. När du är klar får du upp fem färdiga mappar dit du kan dra över dina filer som ska säkerhetskopieras.

Men när vi testar Explorer-varianten fungerar det inte därifrån heller, utan vi får upp samma dialogruta om hur man skapar en nätverksplats om man inte har Explorer.

Mobilbackupen är inte svår att komma igång med. Du väljer din mobiltelefon och skriver ditt nummer så får du ett sms med inställningarna som krävs.

Trots diverse buggar har tjänsten ett antal roliga funktioner som att du kan skicka en fil direkt till en polare genom ett enkelt klick eller att du kan få 100 bilder utskrivna gratis. Kan du leva med Internet Explorer som webbläsare är detta en bra tjänst.

+
Grym automatisk backup
Lättnavigerad
Funktionsrik

-
Toppresterar bara med Internet Explorer
Dyr!

Betyg: 7

Kabooza
Funktioner: Backup, skapa webbalbum, ta del av webbalbum
Pris: 39 kronor i månaden för obegränsat utrymme i ett år
Hemsida: Kabooza.se

Den här tjänsten känns inte alls lika självklar som de andra vi har testat. Språkmässigt hoppar den mellan svenska och engelska och den vägledande förstagångshjälpen når långt ifrån hela vägen fram.

Det första du ska göra efter att du skapat ditt konto är i alla fall att ladda ner och installera tjänstens programvara. Väl inne i programmet tar det ett bra tag innan vi lyckas förstå hur vi ska göra och gränssnittet är hemskt. När vi väl hänger med på själva tillvägagångssättet irriterar vi oss istället på hur långsamt det går att ladda upp filerna.

Kabooza säger själva att det beror på att de är mitt i en uppgradering av servrarna, och det fortsätter vara jättesegt under hela testperioden. Synd!

Några direkta extrafunktioner hittar vi inte heller, utöver att du kan ta del av andras webbalbum. Det enda positiva vi kan hitta med den här tjänsten är det obegränsade utrymmet för en överkomlig summa på 39 kronor i månaden. Men så uselt som det fungerar är det nog bättre att lägga pengarna på något annat.

+
Billig tjänst med obegränsat utrymme

-
Omständligt och tidsödande
Få funktioner

Betyg: 4


Keepit

Funktioner: Backup
Pris: 49 kronor i månaden för obegränsat utrymme under ett års tid
Hemsida: Keepit.se

Keepit är en tjänst som du snabbt kommer igång med. Direkt efter att du skapat ett konto hos dem får du möjlighet att ladda ner och installera en programvara som därefter smärtfritt tar dig igenom dina inställningar för säkerhetskopiering.

Det enda vi har att klaga på här är att du inte kommer åt trädstrukturen i dina mappar utan att den först ska skanna igenom datorn en längre stund. Du kan således bara välja att säkerhetskopiera exempelvis Mina Bilder, inte en mapp som ligger i mappen Mina Bilder, om du inte väljer avancerad vy.
Väljer du däremot avancerad vy och låter den skanna en ganska bra stund går det att välja enskilda mappar.

Tjänsten är överraskande snabb, helt klart en av de snabbaste. Att du dessutom kan se hur lång tid det är kvar ger vi en guldstjärna för även om det fungerar ungefär lika bra som Windows beräkningar av dina filöverföringar.

Det här är verkligen en renodlad backuptjänst för datorn. Vi hittar inga extrafunktioner eller annat smaskigt men samtidigt får du en fungerande tjänst med obegränsat utrymme för en spottstyver.

+
Enkelt att komma igång
Billig

-
Få funktioner
Fungerar bara med Windows

Betyg: 8

Diino
Funktioner: Backup, dela ut filerna, komma åt på distans, bildspel
Pris: 100 gigabyte för 41 kronor i månaden.
Hemsida: Diino.se

Diino påminner mycket om Storegate i upplägget. Du loggar in och hamnar i ett webbgränssnitt där du kan ladda upp filer du vill lagra eller hantera filer som redan ligger där.
Uppladdningen går fort och problemfritt.och du kan enkelt följa med i hur lång tid det är kvar innan den är klar. Det sistnämnda illustreras både grafiskt och i textform.

Vill du däremot konfigurera en automatisk backup behöver du ladda ner ett litet program. Men programmet kräver ingen datortekniker utan är hyfsat enkelt att komma igång med. Det enda som buggar för oss är när vi väljer en undermapp till Mina Bilder för backup, då tar den med hela Mina Bilder-mappen trots att 14 mappar ska vara exkluderade.

Här finns extrafunktioner som att dela med sig av utvalda mappar till släkt och vänner, alternativt skicka filer till dem, eller redigera bilder du laddat upp. Sistnämnda gör du i det webbaserade programmet Picnik.
Klarar du dig med 100 gigabyte lagringsutrymme och samtidigt obegränsad backup får du mycket valuta för pengarna.

+
Funktionrik
Enkel att jobba med

-
Lite buggig programvara

Betyg: 8

F-secure
Funktioner: Totalbackup av hela datorn
Pris: 54 kronor i månaden för obegränsat utrymme i ett år för en dator
Hemsida: F-secure.com

Sist ut bland betaltjänsterna är F-secures programvara för backup. Här snackar vi bara programvara, inget onlinekonto eller liknande. Den påminner mycket om ett antivirusprogram och den andas professionalism redan vid första anblick.

Tyvärr kräver programmet en omstart av datorn efter att det installerats vilket känns väldigt otidsenligt men när datorn väl startats om är det lätt att få till inställningarna.

Programmet är också väldigt självgående. Redan när vi startar det för första gången börjar backupen ticka igång. Och här är det inte du som bestämmer utan allt säkerhetskopieras.

Du kan dock pausa backupen. Till höger aktiverar eller inaktiverar du vilka filtyper som ska säkerhetskopieras och går du in under inställningar så kan du välja om du vill att backupen ska dra igång när du startar programmet.

Det saknas dock extrafunktioner. När det är ett så här proffsigt program i övrigt tycker vi att det borde följa med.

+
Grymt om du vill ha en automatisk backup av hela datorn

-
Inte lika flexibelt som många av de övriga tjänsterna
Svårt att få en bra översikt i programvaran

Betyg: 6

Skydrive

Funktioner: Backup, publika mappar, bildspel
Utrymme: 25 gigabyte
Gratistjänst
Hemsida: Live.se

Är du seriös med ditt säkerhetskopierande är det här inget för dig. Vill du däremot bara lagra ett par filer online kan du bli hjälpt av Skydrive som är en del av Microsofts Windows Live-tjänster (där bland annat Hotmail ingår). Har du Hotmail har du således Skydrive med.

Du får 25 gigabyte lagringsutrymme helt gratis vilket är toppenbra, men samtidigt är du väldigt begränsad i användandet av tjänsten. Dels kan du bara ladda upp fem filer i taget och de får max vara 50 megabyte stora. Och dels är gränssnittet ganska rörigt.
Har du många filer att ladda upp kan du nästan räkna med ett par timmar framför datorn.

Men extrafunktioner finns här som bildspel och publika mappar som dina vänner kan ta del av. Detta fungerar alldeles utmärkt. En annan bra sak är att du som har Hotmailkonto får en tjänst som är integrerad med din mejl och resten av Live-tjänsterna.

+
Gratis

-
Går inte att ladda upp många filer samtidigt
Tar inte större filer än 50 megabyte

Betyg: 4