Visst vore det skönt att kunna ersätta alla fjärrkontroller hemma med mobiltelefonen? Än så länge är vi inte riktigt där men de senaste åren har vi kommit en bra bit på väg.

Du som har en Iphone/Ipod Touch eller en mobil med operativsystemet Android, exempelvis en HTC Hero eller en Samsung Galaxy, har fått ett rejält försprång i och med att både Apple och Google har grymma programbutiker. Speciellt Apple.
Men för bara några veckor sedan öppnade Windows Marketplace for Mobile som har stor chans att jaga ikapp en del av försprånget.
Dessutom har flera mobiltillverkare, bland annat Samsung och Nokia, egna programbutiker. Men tillverkarnas programbutiker har långt ifrån lika bra utbud.

Vi har tagit oss tiden att leta upp de bästa applikationerna för fjärrstyrning av dina prylar och dina program. Först ut är applikationer till Apples stoltheter, längre ner hittar du applikationer till alla lurar med Android.

Applikationer för fjärrstyrning via Iphone och Ipod Touch

Remote
Pris:
Gratis

Den här applikationen är det faktiskt Apple själva som ligger bakom. Med den installerad så styr du både Itunes, Apple TV och Airport Express från soffan med nästan lika stor frihet som du gör från datorn. Grymt skönt om du vill slippa resa på dig varje gång du vill byta låt eller möblera om i spellistan.

Air Mouse Pro
Pris:
22 kronor

Det här är en toppenbra applikation för dig som vill använda din Ipod Touch eller Iphone som total fjärrkontroll till datorn. En funktion i din mobil/mediaspelare läser nämligen av hur du rör den vilket gör att den fungerar både som mus och tangentbord. Du behöver bara ha ett trådlöst nätverk hemma för att det ska fungera.

VLC Remote
Pris:
22 kronor

Med VLC Remote slipper du gå fram till datorn när du vill pausa i en film eller ändra volymen. Applikationen förvandlar din Ipod, eller Ipod Touch, till en fjärrkontroll som styr en av de bästa mediaspelarna du kan få tag på till datorn, VLC.

XBMC Remote
Pris:
22 kronor

Precis som det låter kan du styra det gratis mediacentret XBMC med din Iphone eller Ipod Touch om du har den här applikationen installerad. Det innebär att du får en fjärrkontroll till din Windows-, Mac- eller Linuxburk, alternativt till din äldre Xbox.
Det enda som krävs är att du är uppkopplad antingen via wifi eller via 3g, vilket de flesta applikationerna har som krav.

Remotepad
Pris:
Gratis

RemotePad förvandlar din Iphone eller din Ipod Touch till en mus och en virtuell pekplatta på en och samma gång. Sedan kan du helt enkelt använda den som en vanlig datormus för att styra datorn. Det finns dessutom en hel del inställningsmöjligheter så du kan tweaka den till att fungera efter dina behov. Den är inte perfekt, men gratis och det skadar inte att testa den själv.

Applikationer för dig med Androidmobil
Android Marketplace har inte funnits lika länge som Apples App Store så utbudet är inte lika grandiost. Men vi har grävt runt lite och hittat tre grymma applikationer till din Androidlur.

Gmote
Pris:
Gratis

Här har vi en applikation som fungerar ungefär som Air Mouse Pro gör för Iphone, du kan alltså använda din Androidlur till att styra din dator via ditt hemmanätverk. Som en bonus kan du dessutom strömma datorns musik till mobiltelefonen genom applikationen.

Tunes Remote
Pris:
Gratis

Med Tunes Remote kan du styra det Itunes du har installerat i datorn direkt från din Androidlur. Det innebär att du kan byta låt eller navigera runt i dina spellistor bäst du vill direkt från soffan eller köket, ja var du än står i hemmet.

VLCMote
Pris:
Gratis

Självklart har även du med en Androidmobil möjlighet att styra mediaspelaren VLC. Vill du inte göra det genom Gmote (som finns även till Android) så är det här en annan applikation som gör det möjligt. Grymt bra att ha till pass när filmkvällen nalkas.