Om du är någorlunda träningsintresserad, eller bara allmänt prylgalen, har det säkert inte undgått dig hur mycket teknik du kan använda tillsammans med träningen. Utbudet av stegräknare är enormt, det finns avancerade cykeldatorer, och löpare har både pulsklockor och pulsband som hjälper till i träningen. Vi som inte ens spelar golf sneglar avundsjukt på alla prylar som går att köpa till nämnda sport, även om vi egentligen inte har en aning om vad de ska användas till.

Kort och gott är kombinationen träningsnarkoman och prylnörd både givande och skojig. Men de flesta av dessa apparater har faktiskt motsvarigheter som går att lägga in i telefonen, vilket gör att man kan komma undan en hel del av kostnaderna.

App-butikernas marknad
Smartare telefoner med tillgång till såväl accelerometer som gps och rikligt tilltagen skärm, samt tillgång till någon form av programbutik, är platsen dit de flesta nyttiga appar har hittat. Olika former av BMI-räknare, recept-appar och allmänna hälso-appar brukar det finnas i ett flertal upplagor i varje programbutik, men det är de lite mer träningsinriktade apparna vi ska rikta in oss på.
Äger du en lite äldre eller enklare telefon som saknar någon av de beryktade programbutikerna? Eller tycker du helt enkelt att utbudet är lite klent? Inga problem, då finns sidan www.getjar.com som innehåller mängder av appar till de flesta telefonmodeller. Du anger helt enkelt din telefontyp, letar bland det bibliotek av appar som presenteras för dig, laddar ner dem till datorn och för över dem till telefonen via usb. Därefter brukar det bara vara att leta upp appen och klicka på den för att den ska installeras. Det ska dock sägas att utbudet i de flesta fall inte alls är lika digert som i de integrerade app-butikerna, och som du ser av förklaringen här ovan är det en aning bökigare att komma åt dem.

Nackdelar med mobilen

Att flytta hela träningsupplägget till mobilen är inte gjort i en handvändning. Ofta blir du låst till det aktuella programmet, och eventuellt den hemsida som det är kopplat till. Har du tur är utvecklaren smart nog att ha en exportfunktion som andra program och hemsidor kan förstå sig på, men detta är ingen självklarhet.
Vill du inte hoppa mellan tjänster finns det dock ett annat problem som snabbt uppenbarar sig: tillbehören. Visst, GPS ger en hel del och accelerometern fungerar som stegräknare, men om du tar din löpning seriöst vill du säkert ha ett pulsband till, och det är något du mer eller mindre kan glömma. Det finns någon enstaka app på marknaden, men inte mer. Förhoppningsvis är det på gång dock.


Glöm pulsen. Pulsband och andra lösa tillbehör stöds i regel inte av mobilernas appar.

Samma sak gäller om du är en cyklist och vill ha en kadenssensor till cykeln - det är bara att glömma. Nikes samarbete med Apple har fött Nike+, vilket egentligen bara är en stegräknare som du kan komma åt i telefonen.

En annat problem följer av att man normalt sett svettas vid träning, och ser du inte till att hålla din mobil någorlunda skyddad från fukten kan det sluta illa. Nu är risken inte jättestor, men om du ska träna seriöst med din telefon är en vettig väska eller ett mobilarmband en bra idé.

Oräkneliga appar
Utöver de obefintliga tillbehören finns det rejäla möjligheter till all form av statistik och data för att få ut mer av sin träning. Det finns oräkneliga appar som med hjälp av gps, och ibland även accelerometern, håller koll på dina motionsrutter, mäter antal steg, höjdskillnader, snabbhet, och mycket annat (ofta mer än vad man egentligen behöver).

Nokia är i många avseenden en förebild här. Deras Nokias Sports Tracker var tidigt ute på banan med denna tjänst, liksom med den tillhörande hemsidan där man laddar upp träningsdata för enklare översikt och kan jämföra sig med andra motionärer som använder samma tjänst. Detta kan i många appar även delas till Facebook och Twitter för ännu mer social interaktion och därmed mer motivation.

Samma typ av appar finns till flera plattformar i andra upplagor, exempelvis Runkeeper till Iphone (och numera även Android) eller Runstar till Android.


Motiverande. 100 pushups och liknande appar är enkla, men motiverande sätt att träna på.

Men det tar inte slut här. Du kan även ladda ner andra skojigheter till olika plattformar. Succén 100 pushups är ett exempel där du på några veckor får hjälp att träna rätt för att klara 100 armhävningar i rad, i ett träningsprogram anpassat efter din egen förmåga. Andra exempel är gym-appar där du får inspiration till nya övningar som ska variera din träning och mycket annat.

Att träna med din mobil är idag ganska enkelt, även om du har en enklare typ av mobil. Du får visserligen inte alla tillbehör, och gps-mottagaren är inte lika exakt som hos andra enheter, men å andra sidan bär du alltid med dig din träningskamrat som påminner dig om träningspass och ökar din motivation.


Träningsspecial på Androidguiden
Äger du en Androidtelefon och vill använda den som träningskompis? Från och med imorgon och juni ut kommer vi att testa ett par tränings-appar till Android varje vecka. Vill du veta mer är du välkommen att besöka Androidguiden.se