Du vet hur det är, dagen efter den där roliga festen bestämmer du dig för att titta på bilderna du tog med din mobilkamera. In med usb-kabeln, över med bilderna till datorn och… bli besviken. Hälften av bilderna är så mörka och gryniga att du inte ser ett smack och alla utom en handfull är så oskarpa att du inte ens ser vilka som figurerar på bilden. I vissa fall kan du rädda några av bilderna genom en stunds knåpande i ett bildredigeringsprogram, men de flesta är dömda att se ut som skräp.

Mobilen blir bättre

Precis som med allt annat går dock tekniken framåt även för mobilkameror. Den teknik du far bara ett par år sedan hittade i de dyraste kameramobilerna är i stort sett samma som de lite billigare lurarna kör på numera. Samtidigt blir givetvis värstinglurarna allt bättre även de, i vissa fall så bra att de kan konkurrera med de billigaste digitalkamerorna.

Men varför är mobilen rent tekniskt så mycket sämre än en vanlig digitalkamera? Det hela grundar sig i en väldigt enkel princip. En digitalkamera i samma storlek som en mobiltelefon har hela volymen dedikerad till sig, till sensorn, blixten och så vidare. I en mobiltelefon är hela kameraavdelningen oftast mindre än en femtioöring. Det handlar helt enkelt om en oerhört mycket mindre yta som allt ska få plats på, vilket leder till en betydligt sämre kvalitet i slutändan.

Detta kombinerat med en hårdvara som ska klara av så mycket mer än att bara fota gör att mobilkameran hela tiden utsätts för kompromisser för att storlek och pris ska hållas nere, samtidigt som bildkvaliteten ska bli så bra som möjligt. Ofta komprimeras den mesta bildinformationen rejält också för att ta så lite plats som möjligt på telefonens minneskort.

Megapixlar är inte allt… nästan

I mobila sammanhang är dessutom beskrivningen av kameran ungefär lika långt efter som tekniken. Här gäller fortfarande megapixlarna som måttstock för hur bra kameran påstås vara. Rent krasst betyder antalet megapixlar (miljoner pixlar) hur stor bilden är rent fysiskt. Megapixelantalet räknas nämligen ut genom att ta antalet pixlar på bredden multiplicerat med antalet pixlar på höjden. En 1600x1200 pixlar stor bild kommer således antagligen från en kamera med två megapixels sensor.  Antalet megapixlar säger alltså egentligen bara hur stor bilden är och har inget med kvaliteten att göra… nästan.

Även om bildkvaliteten inte är direkt länkad med antalet megapixlar brukar en tumregel vara att ju högre antalet megapixlar är, desto mer fotoinriktad är telefonen i allmänhet och därmed har mer omsorg lagts på att bilderna faktiskt ska bli bättre. Om vi exempelvis ställer ner antalet megapixlar till fem i fotomonstret Satio från Sony Ericsson och ställer den mot femmegapixlaren i exempelvis en Hero från HTC, som släpptes ungefär samtidigt, märker vi genast att bilden hos Satio är rejält mycket bättre på alla fronter trots att de båda plåtar med samma upplösning.

Led, dual led, Xenon…

En annan viktig faktor är ljussättningen. Ju mer ljus det finns tillhands, desto bättre brukar bilderna bli. Nu kan du dock inte vänta med att ta alla dina bilder i ett soligt snölandskap utan i många fall får du se till vad som redan finns, det är här kamerans blixt kommer in. Enkelt sagt kan vi säga att det finns tre steg hos en mobilkamera när det kommer till inbyggd ljussättning: ingen alls, lysdiod och Xenon. Finns ingen blixt kan du ofta glömma bilder i mörka miljöer helt.

En lysdiod fungerar precis som en lampa, med följden att bilderna ofta ser ut precis som om någon riktat en strålkastare mot dem. Detta beroende på att lysdioden inte är så snabb som det skulle behövas i alla lägen. Lysdioder har dessutom för vana att ge ett ganska färgat ljus, ofta åt det blå eller gula hållet även om senare modeller gjort sig av med mycket av den missfärgningen.

Steg tre, som enbart återfinns i riktiga kameramobiler, är en Xenon-blixt. Trots det like bökiga namnet innebär det enkelt förklarat att det är en riktig kamerablixt, som skjuter ett starkt ljus under en väldigt kort tid och därmed möjliggör ganska bra bilder även i mörka miljöer.

Små men viktiga skillnader

En fotoinriktad mobil ger alltså i allmänhet bättre bilder än en lur som inte har samma inriktning, även om de fotar i samma antal megapixlar. Men det betyder inte allt utan ofta kan du göra mycket själv för att förbättra bilderna. Om du tittar på bildspelet i början av artikeln får du några tips om hur du kan ta bättre bilder med din mobil. Oftast gäller samma regler med en telefon som med en vanlig kamera, varpå du kan hitta mängder av praktiska guider på nätet. Vill du få bilderna ännu bättre kan du alltid föra över dem till datorn och köra dem igenom ett bildbehandlingsprogram.

Sådana finns även till mobiler och kan i många fall göra ett ganska bra jobb, men de är väldigt begränsade gentemot motsvarande fullversioner till datorer.

Du ska däremot inte vara rädd för att ta bilder med din telefon. Läs våra exempel, pröva dig fram och ha kul längs vägen. Som med mycket annat handlar fotografi om träning och även om det känns överväldigande mycket att tänka på i början kommer det mesta att falla sig mer och mer naturligt ju mer van du blir vid att fota. Lycka till!