Nokias vd Stephen Elop och Steve Ballmer, Microsofts vd, har skakat hand och blivit bästa vänner. De båda storföretagen ska nu inleda ett strategiskt samarbete som kallas "det tredje ekosystemet".

Nokia + Microsoft

Chocken dämpas något av att ryktena kring just ett sådant samarbete har gått heta den senaste veckan. Vad som menas med det tredje ekosystemet är oklart, men det kan innebära att företagen ser sig som det tredje alternativet till Android och Iphone.

I nuläget finns inte mer konkreta planer än att man planerar att kombinera Microsofts mjukvara med Nokias hårdvara. I en kort intervju säger Steve Ballmer att vi kan förvänta oss att se alla kända Microsoftprodukter i det kommande samarbetet, såsom Bing, Office och Xbox Live.

På Nokias blogg understryker man att samarbetet inte innebär att Nokia bara blir ytterligare en tillverkare av Windows Phone 7. Istället ska det finska företaget vara med och driva utvecklingen av plattformen, vilket kan betyda allt ifrån expertis inom hårdvara till att erbjuda mobiltelefoner i fler prisklasser. Vi skulle inte bli förvånade om det är ett sätt att säga att vi kommer få se billigare mobiler med Windows Phone 7.