Att tappa bort sin mobiltelefon idag innebär inte bara att förlora telefonboken och några sms. Numera bär vi ju ofta omkring ”hela livet” i telefonen: mejl, kalender, Facebook och ett antal oersättliga bilder. Att tappa eller bli bestulen på sin telefon är således dubbelt illa: dels förlorar du din telefon och dina nummer, dels kan andra komma åt din privata information och faktiskt ställa till med en hel del oreda.

Det enklaste sättet att skydda sig från obehörig användning är förstås att använda en låskod i form av Iphones sifferkod eller Androids låsskärm, där du drar fingret i ett mönster för att låsa upp. Har du ett sådant skydd aktivt så kanske tjuven struntar i att försöka använda din telefon och bara nollställer den. Men det finns också andra sätt att skydda sig om olyckan är framme.

Spärra och spåra
Om du har en Iphone kan du via Apples Mobile Me-abonnemang ladda ner en applikation som heter Find My Iphone. Den styrs antingen genom Mobile Me:s webbgränssnitt eller via en annan telefon som har appen installerad. I den kan du inte bara låsa telefonen med en låskod (om du hade glömt att aktivera det tidigare) utan också ta bort allt innehåll i telefonen, och dessutom spåra den med gps. Dessutom kan du skicka meddelanden till telefonen, vilket är bra om du har tappat den och en (förhoppningsvis) ärlig upphittare vill ringa och berätta var den är.

Tyvärr finns det inte så många fler sådana lösningar för Iphone. Och det kostar pengar att ha ett Mobile Me-abonnemang, närmare bestämt 733 kronor 79 euro per år. Detta gäller dock inte för IOS 4.2 och senare, då appen är gratis att ladda ner och använda.

För Android ser det lite annorlunda ut eftersom de erbjuder en hel del lösningar för att rädda telefonen. Bland annat Wavesecure som också kostar pengar – 132 kronor (20 dollar per år. Wavesecure har ungefär samma funktionalitet som Find My Iphone när det gäller att spåra och låsa telefonen, men den kan också ställas in till att automatiskt backa upp foton, sms och kontakter vid givna tillfällen, som när du laddar telefonen.

Säkra innan olyckan
Om din telefon kommer bort och du inte har något av dessa skydd är det tyvärr inte så mycket du kan göra annat än att byta lösenord på ditt e-postkonto, Facebook och liknande tjänster du använder i mobilen. Om du har skrivit ner ditt IMEI-nummer kan du spärra telefonen för användning via operatören. Det hindrar inte en tjuv att använda din telefon – däremot slipper du dyra telefonräkningar. IMEI-numret får du fram genom att slå *#06# på telefonen.
Se alltså gärna till att skydda din telefon på något sätt. Du sparar både pengar och hindrar en utomstående från att komma åt ditt sociala online-liv.

Så kommer du igång med Find My Iphone


Installera:
Teckna ett Mobile Me-konto på www.me.com. Det är gratis att prova i 60 dagar, efter det kostar det cirka 730 kr per år (79 euro/år). Installera sedan appen som finns på Itunes Store. Därefter aktiverar du Hitta min Iphone via telefonens inställningar.


Spåra:
I Mobile Me:s webbgränssnitt som du hittar på www.me.com klickar du på tjänsten Hitta min Iphone. Därefter får du upp en karta där din mobil syns om den är påslagen.


Meddela:
Genom att klicka på telefonen kan du utföra tre kommandon: låsa telefonen, skicka ett meddelande till telefonen eller ta bort all information. Skickar du ett meddelande syns det direkt i telefonen.


Notifierad:
Såhär ser det ut i telefonen. Om du vill gå vidare och radera all information är det värt att veta att möjligheten att fortsätta spåra telefonen försvinner. All data tas bort, inklusive apparna.

Så kommer du igång med Wavesecure för Android

Installera:
Sätt upp ett konto på www.wavesecure.com. Det kostar 132 kronor (20 dollar) per år. Efter att du har tecknat ett konto laddar du ner appen från Android Market. I appen kan du ställa in funktioner för automatisk backup av kontakter, sms, foton och liknande.

///QR-kod: wavesecure.png


Spåra:
Genom att logga in på www.wavesecure.com kan du i vänsterspalten välja Location och få fram en karta som visar var din telefon befinner sig just nu.


Meddela:
I vänsterspalten finns också alternativet Lock som ger dig möjlighet att låsa telefonen. Den som har telefonen kan då inte låsa upp den utan det lösenord du valde när du tecknade dig för Wavesecure.


Låst:
Telefonen är nu låst. Om du vill kan du också välja Wipe för att ta bort allt eller vissa delar av informationen som finns i din telefon. Du kan till och med välja att radera minneskortet.

5 andra appar som gör jobbet

Find My Device

Visar positionen på telefoner med appen installerad. Kan inte användas för att radera telefonen dock.
Plattform: Iphone
Pris: 7 kr

Mobile Defense
Samma funktionalitet som Wavesecure. Inte öppen för allmänheten än, utan man får skriva upp sig på en kölista tills de släpper in nya användare. Registrera dig på www.mobiledefense.com
Plattform: Android
Pris: Beta

TrackMyPhone
Låter dig spåra din Iphone via ett webbgränssnitt. Visar bara position och kan inte göra någonting annat.
Plattform: Iphone
Pris: 15 kr

Prey
Spårningslösning som finns till såväl Linux, Windows, Mac utöver Android. Visar var din telefon är.
Plattform: Android
Pris: Gratis

AntiDroidTheft
Visar inte bara positionen utan låter dig också ta bilder med kameran i telefonen.
Plattform: Android
Pris: Gratis