Alla delar i vår 3d-special:

  1. Så funkar 3d
  2. Stort test - Här är bästa 3d-tv:n
  3. Kamerorna - Så är det att filma i 3d
  4. Innehållet – Långt kvar tills 3dtv blir vardag

Sen vi testade 3d-tv-apparater i M3 innan sommaren har det tyvärr inte hänt så mycket. Vi hade förstås hoppats på en explosion av modeller, men antalet nyheter är ganska begränsat. Ett par riktiga värstingar har vi dock fått in där bland annat Philips har bidragit med ett monster med förhållandet 21:9 – en riktig filmtittartv, som tyvärr inte gör så bra ifrån sig 3d-mässigt.

Klart är också att plasma är bäst om du vill ha bra 3d-kvalitet, något som Panasonic har tagit vara på med sina 3d-modeller. LCD är helt enkelt inte lika optimalt för 3d i dagsläget. Men utvecklingen går framåt och kvaliteten ökar i princip för varje modell vi testar.

Här följer en genomgång av de 3d-tv-apparater vi har testat i M3 under 2010.


Samsung UE46C8705

Samsung UE46C8705: Grym led

Tv-typ: Led-lcd, 46 tum
3d-teknik: Aktiv stereoskopisk 3d
Pris: 19 990 kr (inkl ett par glasögon)
Tillgänglighet: Finns att köpa idag

Som flertalet tillverkare har Samsung valt att satsa på så kallad aktiv 3d-teknik där glasögonen synkar med tv:n via ir och sedan blockerar varannan bild för varje öga. Och vi konstaterar snabbt att det ser grymt bra ut med 3d-utgåvan av Monster vs Aliens rullande i en matchande blurayspelare från samma tillverkare. Skärpa och färger är riktigt imponerande även i 3d-läge och djupet i bilden är grymt bra.

Ibland ser vi dock att vissa objekt i utkanten av bilden får svaga spökskuggor kring konturerna vilket beror på att panelen inte riktigt är snabb nog för att helt släcka bilden för ”fel” öga, men bortsett från detta känns 3d-bilden behaglig att titta på. Glasögonen är inte alltför tunga och sitter skönt på näsan även om det inte blir samma sak som med ett par superlätta polariserade bioglasögon.

Ett par 3d-glasögon ingår och fler kan köpas separat och det finns två varianter att välja mellan. Ett par billigare för 1 000 kronor med standardbatteri och ett par med uppladdningsbart batteri för 1 500 kronor.

Omdöme

En modern och stilren 3dtv med suverän 2d-bild, massor av bra funktioner och enkelt handhavande.

BETYG
Design/form 9
Bildkvalitet 8
Bildkvalitet 3d 7
Funktioner 9
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8


Totalt: 8

Panasonic TX-P50VT20


Panasonic TX-P50VT20: 3d-kungen

Tv-typ: Plasma, 46 tum
3d-teknik: Aktiv stereoskopisk 3d
Pris: 21 990 kr (inkl 2 par glasögon)
Tillgänglighet: Finns att köpa idag

Även om lcd-apparater blivit allt snabbare så är plasma fortfarande överlägset när det gäller bilduppdatering eftersom det i stort sett inte existerar någon fördröjning. Vid normalt tv- eller filmtittande spelar det idag mindre roll men när vi ser på 3d-film där två olika bilder växlar blixtsnabbt och där dina ögon sedan får olika bilder blir det faktiskt märkbart. Medan Samsungs och LG:s lcd-alternativ uppvisar en del spökskuggor som orsakas av att bilden som är tänkt att visas till bara ett öga hänger kvar och syns svagt även för andra ögat, ser vi ingenting av detta på Panasonics VT20.

Ett minus med Panasonics apparat är att glasögonen är lite väl tunga, vilket snabbt blir jobbigt för näsan. Å andra sidan fungerar glasögonen till Panasonics tv även när du vrider dem 90 grader, vilket inte är fallet med Samsungs eller LG:s brillor. Kanske värt att ta med i beräkningen om du gillar att ligga i soffan och se på film.
TX-P50VT20 är den vassaste plasma-tv:n vi har testat, och är du ute efter bästa möjliga 3d-bild är detta modellen för dig. Men den har också brister när det gäller handhavandet och mediaspelarfunktionerna, och vi har lite svårt att vänja oss vid 3d-glasögonen.

Omdöme

Panasonics nya modell bjuder på bäst 3d-bild, och även om den har en del mindre brister är VT20 överlag en riktigt bra tv.

BETYG
Design/form 7
Bildkvalitet 9
Bildkvalitet 3d 9
Funktioner 8
Användarvänlighet 7
Prisvärde 8


Totalt: 8

LG 47LX9500

LG 47LX9500: Tunnis med dubbelseende

Tv-typ: led-lcd, 47 tum
3d-teknik: Aktiv stereoskopisk 3d
Pris: 19 990 kr
Tillgänglighet: Finns att köpa idag

LG satsade från början på en 3dtv med filter till att se 3d med polariserade glasögon (passiv 3d), men ganska sent valde tillverkaren att istället följa med strömmen och satsa på Aktiv 3d. Och trots vändningen hann LG få fram en 47-tums LX9500 innan både Sony och Philips hunnit få fram sina första test-ex.

Djupet i bilden är det inget fel på men panelen är helt enkelt inte snabb nog för att växla bild, eller rättare sagt släcka aktuell bild helt och hållet för att den inte ska läcka över till ”fel” öga. Detta ger en hel del svaga dublettbilder som syns mer eller mindre hela tiden i bilden. I en del scener störs vi nästan ingenting alls av fenomenet, men i andra blir det till och med ansträngande för ögonen då bieffekten gör att bilden känns oskarp. Vi såg den här typen av störningar även på Samsungs led-tv men inte alls i samma omfattning.

LG:s tv bjuder på grym bild från 2d-källor, men i 3d-läge hänger den inte med konkurrenterna (och detta dubbelkollade vi på två testexemplar). Detta tillsammans med att mediaspelaren brister i sitt filstöd gör att vi trots många plus i testprotokollet inte kan ge toppbetyg till LX9500.

Omdöme:

LG:s LX9500 hänger inte med i svängarna i 3d-läge, men i övrigt är det en riktigt bra tv.

BETYG
Design/form 8
Bildkvalitet 8
Bildkvalitet 3d 5
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 7


Totalt: 7

 Samsung UE46C9005S

Samsung UE46C9005S: Tunn och dyr

Tv-typ: led-lcd, 46 tum
3d-teknik: Aktiv stereoskopisk 3d
Pris: 39 990 kr
Tillgänglighet: Finns att köpa idag

Att det här är en toppmodell märker vi inte bara på tunnheten, den borstade metallytan eller det faktum att fjärrkontrollen är en helt egen skapelse i sig, utan också på bildkvaliteten som är riktigt bra. Till skillnad från 8-serien är 9-serien belyst inte bara från två sidor utan från samtliga sidor, vilket gör att bilden får ett jämnare ljus fördelat över hela skärmen. Det gör också att det ljusläckage vi uppfattar ändå ser mer homogent ut, och inte lika störande som när ljuset faller till exempel bara från över- och underkanterna.

3d-läget ger oss också en väl godkänd bild, men vi ser stundom problem med crosstalk, alltså ett slags kontrastskuggor av objekt. Detta stör 3d-upplevelsen men uppstår inte alltid. Generellt sett ser vi att 3d-kvaliteten är jämförbar med Sonys bästa apparater men inte når upp till Panasonics plasma-apparater. Det följer med ett par aktiva glasögon vilket känns lite snålt när tv:n kostar uppemot 40 000 kronor. Två par borde Samsung kunna bjuda på.

Omdöme

Det här är en bra tv där vi märker att mycket krut är lagt på designen i form av tunnhet. Men bildkvalitet och pris jämfört med 8-serien gör att vi inte riktigt kan rekommendera den, och är du främst ute efter 3d satsar du hellre på en Samsung i 8-serien.

BETYG
Design/form: 8
Bildkvalitet: 8
Bildkvalitet 3d 7
Funktioner/anslutningar: 9

Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 6


Totalt: 7

Philips Cinema 21:9

Philips Cinema 21:9: Lika bred som dyr

Tv-typ: led-lcd, 58 tum
3d-teknik: Aktiv stereoskopisk 3d
Pris: 49 990 kr
Tillgänglighet: Finns att köpa idag

Att den här tv:n riktar sig mot riktiga filmfreaks märker man inte bara på namnet utan även på bredden. Med 21:9-formatet är den bredare än det mesta annat som finns. Men den har också fullt stöd för 3d via aktiva glasögon.

Att titta på 3d är en blandad upplevelse. I grund och botten är det en helt okej 3d-kvalitet, men vi märker rätt snabbt ganska påtagliga problem med crosstalk och ser kontrastskuggor lite för ofta. Samsung, Sony och Panasonic levererar bättre kvalitet på 3d-fronten.
Men det är ändå formatet som är den stora grejen med den här tv:n. Och visst är det läckert att kolla på film i 3d, 21:9 och Ambilight. Som 3d-tv är den dock inte vårt förstahandsalternativ.

Omdöme

En film-tv som ger dig bra bild och bra ljud, men till ett pris som ändå gör den aningen svårmotiverad eftersom 16:9 idag är ett format som mer eller mindre är standard.

BETYG
Design/form: 7
Bildkvalitet: 7
Bildkvalitet 3d 6
Funktioner/anslutningar: 8
Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 5


Totalt: 6

Sony Bravia KDL-52HX900

Sony Bravia KDL-52HX900: Topp på 3d

Tv-typ: led-lcd, 52 tum
3d-teknik: Aktiv stereoskopisk 3d
Pris: 39 990 kr
Tillgänglighet: Finns att köpa idag

Sony har valt en liten annorlunda 3d-approach på tv-sidan genom att använda en extern ir-sändare och genom att lansera ett antal 3d-kompatibla apparater där varken sändare eller glasögon ingår. Positivt är att du inte behöver betala för dessa prylar förrän du eventuellt tar steget till 3d. Å andra sidan hade en inbyggd ir-sändare varit önskvärt för renare installation. TV:n vi har testat kostar dessutom 36 000 kronor utan 3d-tillbehören.

De 3d-glasögon som Sony skickade med (som inte ingår i paketet) är en aning tyngre än LG:s motsvarighet, men de sitter bekvämt. Och djupet och skärpan i 3d-läget är riktigt bra. Till skillnad från LG:s lcd-apparat som vi nyligen testade ser vi nästan inga dubbla konturer med Sonys tv. Inte riktigt i klass med Panasonics modell men bäst av de lcd-apparater vi testat hittills.

HX900 har även ett simulerat 3d-läge där 2d-material konverteras. Detta görs inte lika aggresivt som med Samsungs modeller men å andra sidan blir det inte mycket 3d-upplevelse heller. En detalj som är värd att nämna är att tv:n snittade på 74 watt under filmtittande (från bluray, med 3d-sändare och usb-disk inkopplad) i standardläge vilket är extremt lågt med tanke på storleken.

Omdöme

En suverän led-tv som kombinerar bra 3d-djup med riktigt bra fin och färgåtergivning. Har du råd är detta en klockren led-tv.

BETYG
Form/design: 8
Bildkvalitet: 9
Bildkvalitet 3d: 8
Funktioner/anslutningar: 8
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 5


Totalt: 8