Är du sugen på en ny led-tv? Eller kanske en plasma, eller 3dtv? Det är bara att konstatera att du får en riktigt bra tv för under 15 000 kronor. I detta test satte vi just den gränsen, men den visade sig vara väl tilltagen. I dag, när man hittar full hd-modeller i 40-tumsklassen för bara några tusenlappar, kan man lätt konstatera att prisläget har fortsatt röra sig kraftigt nedåt och du behöver inte längre bli ruinerad för att få ta del av riktigt bra bild.

3d börjar synas

En rolig överraskning är att en av de testade modellerna kommer med stöd för 3d och ett par glasögon. Även om LGs 3d-modell inte riktigt klarar sig i jämförelse med en dyrare 3dtv är det intressant att 3d-tv blivit så pass etablerat att det nu finns inbyggt även i apparater i de lägre prisklasserna.

Fortfarande ser vi en stor potential för utveckling av internettjänsterna. LG erbjuder numera Viasat On demand, en trevlig om än kostsam, lösning. Philips låter dig hyra filmer och det fungerar även om gränssnittet är dåligt. Men man kan konstatera att de integrerade lösningarna ännu inte ersätter en htpc i tv-bänken fullt ut.

Faktatabell
Klicka på tabellen för att få upp den i större format.

Om du tillhör (den krympande) skaran som har väntat in första platt-tv-köpet, eller funderar på att uppgradera din gamla är det alltså dags nu. Det finns ingen anledning att vänta på lägre priser, och du kommer definitivt att bli nöjd med en tv i mellanklassen. Lägstanivån på såväl bildkvalitet som funktioner är mycket hög även i mellanskiktet.Samsung LE46C675

Billigast och – bäst!

Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Pris: 11 500 kr
TV-typ: 46 tum lcd

LE46C675

Den billigaste tv:n i testet saknar led-belysning i panelen och är knappast den snyggaste, men formen är i alla fall diskret och det är få apparater i den här prisklassen som är någon större ögonfröjd. På övriga områden håller den en riktigt hög nivå och bjuder på allt en mellanklass-tv ska ha idag. Bildkvaliteten är överlag hög och färgåtergivningen är bra. Panoreringar svischar förbi utan några större anmärkningar och det mesta som vi utsätter tv:n för klarar den galant.

Kontrasten är bra och med lite manuella inställningar går det att få till en riktigt bra bild. Svärtan är inte på topp men klart godkänd, och börjar vi titta på vanlig digital-tv är det en riktigt bra bild för att vara en så pass dålig källa.

Fjärrkontrollen är plottrig på klassiskt Samsungmanér men fungerar som en fjärrkontroll bör. Menyerna i tv:n är tydliga och snabba.

LE46C675

Helheten är grejen

Även om andra modeller i testet presterar bättre på vissa områden är kvaliteten mycket hög i förhållande till priset. Vissa saker, som uppskalning av lågupplöst material, klarar Samsungs modell mycket bra och överlag känns den som en riktigt bra bruks-tv.

Internettjänster för Facebookande och annat följer med men som för de flesta modeller är det ett rätt begränsat användande som gäller. Att modellen saknar led-belysning spelar ingen roll då konkurrenterna i prisklassen inte heller utnyttjar teknikens möjligheter fullt ut. Även på teknikområdet känns Samsung som en solklar testvinnare.

Omdöme:
En ypperlig tv till ett lågt pris. Du får bra bild och en riktigt angenäm upplevelse oavsett vilka funktioner du utnyttjar.

BETYG
Bildkvalitet: 9
Funktioner/anslutningar: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 9


Totalt: 8

LG LX650N
3d för snåljåpen

Tillverkare: LG, nordic.lge.com
Pris: 13 000 kr
TV-typ: 47 tum lcd, led, 3d

LX650N

LG:s 47-tummare ser trevlig ut med rena linjer och ett väldigt tunt utförande. Dock tonar tv:n i lila vilket inte känns helt neutralt för den inredningsintresserade.

Bildmässigt presterar tv:n bra, men vi ser problem vid panoreringar. Slår vi på Trumotion flyter sekvenserna på bättre, men inte felfritt. Ibland kan man fortfarande se artefakter som dock sällan är uppenbart störande.

Kontrasten är bra i mörka partier, mindre bra i ljusstarka partier men över lag klart godkänd. Med local dimming, eller ”lokal LED-nedtoning” som LG själva kallar det, släcks bakgrundsbelysningen i mörka partier och ska på så sätt generera en bättre svärta, och svärtan är bra men inte i topp i testet.
I ett nedsläckt rum blir också ett visst ljusläckage påtagligt från sidorna. Färgerna är dock toppen och återges riktigt snyggt. Vanlig digital-tv ger okej bildkvalitet men bilden känns inte lika krispig som hos vissa av de andra modellerna.

Generöst med inställningar

Ett stort plus får de utmärkta inställningsmöjligheterna. Du kan genom en bildinställningsguide få en riktigt bra bild genom några enkla steg där du dels kan ställa in så att skärmen visar rätt enligt exempel som presenteras och dels helt själv välja vissa inställningar enligt dina egna preferenser (typ färgåtergivning). Slutresultatet blir riktigt bra och detta är en funktion som borde vara standard i tv-apparater.

Fjärrkontrollen är bra och menyerna är tydliga. Flera internettjänster ingår i tv:n. Du kan bland annat kolla på sport och tv-serier via Viasat On demand, men det kostar extra.

En intressant detalj är att du får med ett par 3d-glasögon som gör att du kan kolla på 3d i den här tv:n. Men tyvärr är kvaliteten riktigt dålig jämfört med andra modeller, så det är ingen idé att köpa den här apparaten enkom för 3dtv.

Omdöme:
En bra tv som vinner mycket på goda inställningsmöjligheter, bra färger och riktigt bra internettjänster. Som 3dtv är den dock inget att hurra över.

BETYG
Bildkvalitet: 7
Funktioner/anslutningar: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 8


Totalt: 7

Samsung PS50C6505
Hårdbantad plasma

Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Pris: 14 000 kr
TV-typ: Plasma, 50 tum

PS50C6505

För att vara en plasma är Samsungs bidrag en riktigt snygg modell som framför allt är riktigt tunn, faktum är att den är tunnare än de flesta lcd-apparaterna i testet. Designen är således ett stort plus och med sina rena linjer smälter den in i de flesta hem.

Bilden är också mycket bra, särskilt när det gäller kontrastomfång och svärta. I de andra deltesterna klarar sig modellen också bra. Färgerna är bra men de förinställda bildlägena är ganska begränsade - man borde kunna förvänta sig lite fler inställningsmöjligheter i den här prisklassen. Dessutom undrar vi lite över det underliga läget ”Slappna av”.

Spår av flimmer uppträder i ljusa partier av bilden, men om du inte är väldigt känslig är det inget du störs av.

Internettjänster ingår

Menyerna fungerar som hos de flesta Samsungmodeller, helt okej. Internettjänster finns också och du kan bland annat kolla på Youtube eller twittra om du känner för det.
Formen är en klar fördel med den här modellen, och är du ute efter en hygglig plasma, med lite ”mjukare” bild än du får med lcd är den ett bra val.

PS50C6505

Omdöme:
En snygg och tunn plasma som ger bra bild med naturliga färger. Inte bäst i testet, men helt klart ett bra alternativ för medelbrukaren.

BETYG
Bildkvalitet: 7
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 7


Totalt: 7

Panasonic TX-P50G20E

Plasma för folkhemmet

Tillverkare: Panasonic, www.panasonic.se
Pris: 12 500 kr
TV-typ: 50 tum, plasma

TX-P50G20E

G20-modellen tillhör mellanklassen av Panasonicplasmor och känns lite gammal till utseendet. Ett lite mer slimmat och modernt formspråk hade inte varit fel.

Tv:n bjuder dock på en bildkvalitet som anstår en duktig plasma. Svärtan är förstås bättre än hos testade lcd-modeller och även om vi har sett bättre svärta i de dyrare Viera-plasmorna står sig den här riktigt bra i konkurrensen.

En plasmapanel innebär också att rörelser sköts med perfektion och G20 är inget undantag. Snabba panoreringar flyter på som vatten och vi är mycket nöjda. Kontrasten är också mycket bra.

Att ställa in bilden manuellt är lite trixigt på grund av ett något splittrat menysystem, men faktum är att det förinställda THX-läget ger riktigt bra bild med snygga färger och vi vågar påstå att detta läge är fullt tillräckligt för de allra flesta användarna. För sd-material och framför allt tv-sändningar är bilden förlåtande och ger en riktigt bra upplevelse för vanligt tv-tittande.

TX-P50G20E

Spela in via usb
En smart funktion är att du kan ansluta en usb-hårddisk för att spela in eller använda för timeshift. I övrigt finns vanliga internettjänster, som att kolla på Youtube eller klipp från Eurosport och liknande, direkt i tv:n. En kul funktion som dock är lite begränsad i användandet på grund av en allmän långsamhet.

Som helhet presterar den mycket bra för priset och är du ute efter en stor och bra, snarare än en snygg, tv är den ett utmärkt val.

Omdöme:
Mycket bra bild och ett förinställt THX-läge som ger riktigt bra resultat. För snabba filmer/sportsändningar är den perfekt.

BETYG

Bildkvalitet: 8
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Sony KDL-46EX713
Snygg utanpå, okej inuti

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Pris: 14 999 kr
TV-typ: 46 tum, lcd, led

KDL-46EX713

Sony brukar lägga mycket krut på designen och göra rätt stilrena och snygga tv-apparater. Den här modellen utmärker sig genom ett sobert och elegant utförande även om fjärrkontrollen känns lika oexklusiv som hos alla andra modeller.

Men bildkvaliteten håller inte samma höga klass och modellen lever inte riktigt upp till våra förväntningar.

Tv:n är ledbelyst från sidorna och vi märker ett mycket tydligt ljusläckage från hörnen, så mycket att det stör när vi tittar på film i ett mörkt rum. Svärtan är inte speciellt bra och det upplevs som irriterande. Betraktningsvinkeln är inte heller på topp vilket kan ställa till problem om ni är flera som ska kolla på film.

För vanligt tv-tittande fungerar tv:n bättre, men vi skulle ändå rekommendera Panasonics plasma.

Det är synd, för på övriga punkter är bildkvaliteten mycket bra och färgerna är väl godkända efter manuell inställning (här bör du skippa grundinställningen). Rörelser klarar den också bra med Sonys Motionflow-teknik.

KDL-46EX713

Positivt är också att modellen har stöd för DVB-T2 vilket gör den framtidssäker för kommande hdtv-sändningar i det digitala marknätet. Men i ärlighetens namn hade vi väntat oss mer, särskilt då den precis klarar prisgränsen i testet.

Omdöme:
Bra färger och snygg design, men ganska dålig på svärta och med rejält ljusläckage. Ingen tv som är optimal för filmtittande.

BETYG
Bildkvalitet: 6
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 5


Totalt: 6

Philips 46PFL7605H
Ljuseffekter räcker inte

Tillverkare: Philips, www.philips.se
Pris: 11 990 kr
TV-typ: 46 tum, lcd, led

46PFL7605H

Philips modell känns väldigt Philips. Det är i sig inget negativt, men formspråket med rundade kanter sticker definitivt ut jämfört med de andra testade modellerna. Vissa tycker om det, andra gör det inte.

Ambilight är en väldigt bra funktion som numer finns även i den här prisklassen. Att få extra ljus projicerat bakom tv:n i färgtoner som motsvaras vad som visas på skärmen ger faktiskt en rejäl skjuts till upplevelsen vid filmtittande.

Bilden är dock lite si och så. Det är svårt att få till färgerna på ett bra sätt när vi försöker ställa in dem och framförallt är det svårt att få till en hygglig inställning av kontrasten. I mörka partier är kontrasten direkt dålig medan den klarar sig bättre i ljusare partier. Kvaliteten på bilden är inte i topp och ligger klart bland de sämre i testet.

Vidare ser vi ett påtagligt ljusläckage från ledbelysningen i hörnen, något som kan förta en del av filmupplevelsen när man ser på tv:n i nedsläckt miljö.

Överförenklat
Fjärrkontrollen är sparsmakad och gillar man det är det en bra fjärrkontroll, men inställningsmöjligheterna och menyerna känns begränsade.

Internettjänsterna är ganska dåliga och ligger långt efter konkurrerande modeller. Och det är lite så vi uppfattar den här tv:n överlag – den hänger inte riktigt med i konkurrensen. Det krävs helt enkelt mer än Ambilight för att Philips ska kunna ge erbjuda en riktig match.

Omdöme:
En förhållandevis billig tv som tyvärr inte presterar tillräckligt bra för en hög placering i testet. Plus för Ambilight men minus för bildkvaliteten.

BETYG

Bildkvalitet: 5
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 5


Totalt: 5

Fakta

Modellerna testades med såväl högupplöst som lågupplöst material och 3d där det var möjligt. Vi lade störst vikt vid full hd-upplösning och testade bildkvaliteten via Bluraymaterial. Därutöver granskade vi gränssnittet i tv:n, fjärrkontrollen och den allmänna användarupplevelsen.

Testade modeller
LG LX650N
Panasonic TX-P50G20E
Philips 46PFL7605H
Samsung LE46C675
Samsung PS50C6505
Sony KDL-46EX713

Bästa produkt/bästa köp

Samsung LE46C675 är inte bara testets billigaste modell utan också den med jämnast bildkvalitet överlag och vinner därför pris som både bästa produkt och bästa köp. Funktionerna och bilden är av hög klass och det här är en av de mest prisvärda tv-apparater vi sett.