En av de mest spännande tekniker som vi hört talats om under hösten och som flera tillverkare visade upp på hemelektronikmässan IFA i september var tv-apparater och bildskärmar som inte behöver glasögon för att visa 3d.

Det är i och för sig inget nytt. En del handhållna prylar som mobilen LG Optimus 3D och bärbara spelkonsolen Nintendo 3DS har så kallade autostereoskopiska skärmar. Det innebär att det sitter ett prismalager framför skärmen som visar dig olika pixlar beroende på vilken vinkel du tittar på den ifrån. På så sätt kan den visa olika bild för höger och vänster öga. Men det fungerar bara om du är helt rätt placerad framför skärmen.

Skärmen ser dig
Det som är intressant med de nya skärmarna är att du inte behöver fundera på var du placerar huvudet. Det blir rätt 3d-effekt i alla fall. Tekniken är densamma, du tittar genom ett lager av små, små prisman, och ditt höger och vänster öga dirigeras därför till olika bildpunkter på den underliggande skärmen. Skillnaden här är att prismat är mycket mer avancerat och fungerar i alla vinkla. Skärmen använder sedan en smart kamera som spårar ditt ansikte och styr vilken pixel som visas var efter det.

Och nu har alltså den första skärmen med denna teknik landat i Sverige, i en bärbar spel- och mediadator ifrån Toshiba.
Qosmio F750 som den heter är en stor, tung och kraftfull bärbar dator med 15,6 tums bildskärm i 1080p hd. Den är bestyckad med snabb fyrkärnig Intel Core I7-processor, åtta gigabyte minne, ett av de bättre mobila grafikkorten och en hybrid-hårddisk med några gigabyte inbyggd ssd för ökade prestanda. Hårdvarumässigt har det verkligen inte sparats på krutet, och datorn har också usb 3, bluray-spelare och ett par riktigt välljudande högtalare.

Stadig plastbit
Designen är som alla Qosmio-datorer vi hittills sett lite småtrist. Det är plast och åter plast, och pianolacksblanka ytor där du minst av allt vill ha dem, det vill säga där du vilar handlederna och på själva tangenterna. Störs du inte av det är knapparna av god klass med bra respons, något som datorspelare kan uppskatta. Datorns musplatta är däremot inget vidare, liten och med halvdan precision. Så skaffa gärna en extern mus och plugga in. Du har gott om usb-portar för det.

Men nu är det ju skärmen som är hela poängen med datorn. Och hur är den? Jodå. För det första är den riktigt njutbar i 2d-läge, vilket ju är det du kommer att köra på den för det mesta, när du gör vanliga saker som att surfa och kolla e-posten. Ljusstyrkan är inte jättehög men hög tillräcklig för de flesta situationer. Tittar du noga kan du ana ett visst oljigt skimmer i skärmen, men det är inget som stör.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.se
Cirkapris: 14 000 kronor

Processor: Intel Core I7 2630QM, 2 GHz quad core.
Grafik: Geforce GT 540M.
Minne: 8 GB ddr3.
Lagring: 500 GB hybrid hdd, 7200 rpm.
Dvd: Dvdrw/bd-r.
Anslutningar: 3 st usb 2, usb 3.0, lan, hdmi, vga, hörlur, mikrofon.
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth 3+hs.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, mmc.
Bildskärm: 15,6 tum, 1 920 x 1 080 bildpunkter, glasögonfri 3d.
Webbkamera: 1 megapixel.
Operativsystem: Windows 7 Home Premium 64 bitar.
Ljusstyrka, bildskärm: 167-230 nit.
Ljudnivå: 35-39 dBa.
Batteritid: 29 minuter (hög belastning) 2 timmar 35 minuter (låg belastning).
Effekt med adapter: 22-133 W.
Storlek: 38,6 x 26,8 x 4,2 cm.
Vikt: 3,2 kg.
Garanti: 2 år.