Har din produkt fått en utmärkelse? Medaljer hittar du på våra press-sajter: M3 | PC för Alla | MacWorld


Vi på redaktionen bakom M3, PC för Alla och MacWorld betygsätter varje år hundratals prylar och tjänster, och en del av dessa erhåller dessutom medaljer som "Bäst i test" eller "Rekommenderar". Nu tweakar vi upplägget och synkar våra utmärkelser mellan våra olika varumärken för att göra det tydligare och enklare för dig som läsare.

Ny betygsskala

Vi har länge använt en 10-gradig betygsskala som på många sätt fungerat bra, men som vi också förstått tolkats väldigt olika från person till person. Är en 5:a en sågning, eller är det ett godkänt betyg? Och vad krävs egentligen för att få en 10:a på en så pass omfattande betygsskala? Samtidigt använder många en 1-5-skala där våra betyg automatiskt översätts, t ex med Googles stjärnsystem.

Efter att ha stött och blött det här under lång tid internt, och bollat med många av er läsare, har vi kommit fram till att byta till en femgradig skala. Eftersom vi fortsatt kommer att ange plus och minus till testprodukterna och ett kortfattat omdöme tycker vi det är den bästa lösningen för att vara så tydliga som möjligt.

Vad betyder då de 5 stegen på betygsskalan? Så här tänker vi på redaktionen som testar prylar när det är dags att sätta en siffra:

Betyg 5

Betyg 5: Fantastisk. Högsta möjliga betyg betyder att det här är en riktig fullträff, en produkt eller tjänst utan nämnvärda brister och något vi varmt rekommenderar.

Betyg 4

Betyg 4: Mycket bra. Det här betyget innebär att produkten eller tjänsten i fråga imponerar på oss och att det är ett bra köp eller i alla fall något som förtjänar att hyllas.

Betyg 3

Betyg 3: Bra. Produkten/tjänsten lever upp till våra förväntningar och här finns inte några allvarliga brister som gör att vi avråder från köp. Samtidigt sticker den inte heller ut ur mängden positivt.

Betyg 2

Betyg 2: Tveksam. Om vi inte är nöjda med en produkt/tjänst och anser att den underlevererar på en eller flera viktiga punkter, samtidigt som vi inte tycker att den förtjänas att kallas riktigt dålig, då delar vi ut en 2:a i betyg.

Betyg 1

Betyg 1: Dålig. Lägsta betyg innebär att det här finns allvarliga brister som gör att vi avråder till köp. I vissa fall kontaktar vi även tillverkaren innan publicering för att få en kommentar och möjligheten att bemöta det vi klankar ned på, om det är relevant.

Våra olika varumärken har dessutom haft olika typer av medaljer tidigare. Från och med nu är det två varianter vi delar ut, och inga andra:

utmärkelser

Bäst i test: I större tester där vi jämför ett antal produkter/tjänster inom en kategori korar vi en vinnare som får den här medaljen.

M3/PC för Alla/MacWorld Rekommenderar: Om en produkt imponerar så pass mycket att vi rekommenderar ett köp, oavsett om det är i enskilt test eller i en jämförelse, då får produkten i fråga medaljen "Rekommenderar".